Tervezés
Egy mai konyha kivitelezése a fürdőszoba mellett igen nagy kiadásokkal jár. Hosszú távra szól ezért érdemes minőségi alapanyagokból készíttetni.
Egy építkezés illetve felújítás során általában a konyha marad utoljára és eddigre többnyire a pénz és a türelem is fogytán a mesterek iránt. Pedig érdemes erre is időt és pénzt fordítani, hiszen életünk közel 40-60 %-át itt töltjük! Kérjünk referenciákat beszéljük meg pontosan mit is tartalmaz az adott ár kell-e többlet költségekkel számolni. Hiszen nem biztos hogy az olcsóbbnak mondott konyha a végére is az marad!
Kis többlet ráfordítással, okos tervezéssel, minőségi fém fiókokkal és egyéb hasznos dolgokkal szerelhetjük fel konyhánkat, így az ott töltött idő lényegesen kevesebb és nem utolsó sorban kellemesebb lehet! Vannak bizonyos ergonómiai szempontok pl: egy ember magassága, kezének hossza stb. amikre a szakszerű tervezésnél oda kell figyelni, hiszen ezektől az „apróságoktól” lesz élhető-használható egy modern konyha.
Ha hozzáértő szakember tervezi a konyhát és előtte tájékozódik a vevő igényei felől, akkor a közös tervezés és egyeztetések során a számítógépes látványtervekből egyértelműen kiderül melyik bútor hová kerüljön van-e elég fiók stb.
Amire figyelnünk kell
Fontos, hogy minden munkafolyamatnak meglegyen a maga jól elkülönült helye. Nem mindegy melyik folyamat helyét melyik mellé helyezzük, ha nem így teszünk csak feleslegesen járkálunk a konyhában és semmi nem esik a kezünk alá. Egy jól elhelyezett kamraszekrény felszabadíthatja a mikro sütő helyét ami a munkalapra kerülne és ebbe helyezhető a sütő is, ami így kényelmes magasságba kerül. Fontos továbbá,hogy elegendő munkafelületünk legyen és ezt ne daraboljuk fel feleslegesen pl. egy rosszul elhelyezett mosogató tálcával. Főbb zónák:
-tárolás
-előkészítés
-sütés főzés
-mosogatás
|